Într-un studiu desfăşurat timp de un an în Panama şi publicat în iulie a.c. în Proceedings of the National Academy of Sciences, o mână de cercetători demonstrează că rozătoarele care fură seminţele din pădurile tropicale au un rol important în răspândirea unor specii de arbori.
Potrivit studiului care a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite, Olanda, Belgia, Marea Britanie şi Germania, palmierii negri au supravieţuit de-a lungul timpului doar cu ajutorul unor animăluţe care au împrăştiat seminţele acestei specii de arbori.
"Ne-am întrebat cum a reuşit acest copac să reziste peste 10.000 de ani, iar acum avem un posibil răspuns", a declarat Roland Kays, zoolog în cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale Carolina de Nord şi membru al Institutului Smithsonian pentru Cercetări Tropicale.
Există, în pădurile tropicale, o specie de rozătoare din clasa Dasyprocta, denumite aguţi. Aceste mamifere cu blană roşie şi de mărimea unei veveriţe şutesc seminţele de palmier negru şi le duc departe, în zone unde există condiţii pentru germinare, explică omul de ştiinţă.
"Ştiam că aceste rozătoare îngroapă seminţele de palmier negru. Cu toate acestea ne era străină ideea că aguţii mută aceleaşi seminţe de colo, colo, îngropându-le în pământ în repetate rânduri. Astfel ele ajung la distanţe foarte mari de zonele de unde «au fost extrase» şi acesta este un lucru foarte bun pentru răspândirea speciei de palmier negru", a adăugat Kays.
În timpul studiului, cercetătorii au observat că un specimen de agut a îngropat aceleaşi seminţe de 36 de ori înainte să le mănânce! Fiecare loc "secret" se afla la o depărtare de peste o sută de metri de precedentul.
Într-un studiu desfăşurat timp de un an în Panama şi publicat în iulie a.c. în Proceedings of the National Academy of Sciences, o mână de cercetători demonstrează că r