Carpete olteneşti cumpărată cu 400 de lei, ladă de zestre achiziţionată cu 2.500 de lei, sau blide cu 200 de lei sunt doar o parte din achiziţiile făcute de Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Studii Mihai Eminescu”. Preţurile scandaloase ale acestora au atras atenţia procurorilor din Botoşani care au deschis o anchetă.
1 /.
Luna trecută, fostul director al Centrului, eminescologul Valentin Coşereanu, şi contabila-şefă a Centrului, Silvia Sturza-Muşat, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale şi neglijenţă în serviciu.
Valentin Coşereanu şi Silvia Sturza-Muşat au fost acuzaţi că au achiziţionat, în perioada 2005-2008, bunuri muzeale de la persoane fizice cu care aveau relaţii apropiate de prietenie, în baza unor contracte de vânzare – cumpărare, cu încălcarea prevederilor legale din domeniu, în scopul de a favoriza obţinerea de venituri substanţiale de către cumpărători, în detrimentul Memorialului Ipoteşti. Mai multe bunuri au fost achiziţionate, în baza a şapte contracte, iar prejudiciul a fost calculat de procurori la 214.330 de lei. Ancheta a relevat că cele mai multe bunuri au fost achiziţionate de la Sabin Gherasim Domide, prieten apropiat al lui Valentin Coşereanu.
Ladă de zestre pentru muzeul Mihai Eminescu
Bunurile achiziţionate constau în câteva obiecte de natură memorialistică şi literară (efigii, medalii şi documente literare care au legătură cu poetul Mihai Eminescu), iar restul sunt obiecte vechi respectiv scoarţe vechi la preţul de 200 delei/buc, blide de ceramică la preţul de 200 de lei/buc, duruială la preţul de 800 de lei/buc, desagi la preţul de 800 de lei/buc, ladă zestre la preţul de 2.500 de lei, cuvertură la preţul de 1.000 de lei. Achiziţiile se făceau prin negociere directă cu vânzătorul. @