- Social - nr. 156 / 11 August, 2012 Raspunsul nu este greu de dat daca apelam la o gandire complexa – economico-sociala, psihologica, demografica, economie rurala si chiar conjunctura internationala. La noi nu se mai creste in gospodaria privata aproape nimic, in afara de caini, o cosarca de pisici, testoase, porumbei, papagali, perusi s.a. si nici vorba de cativa miei, pasari de curte (gaini, rate, gaste), nici porci sau cate un tauras, la ingrasat, nici oi. Multi oraseni se muta la casele abandonate biologic de la sate, ii intereseaza daca casele au baie si termopane si mai putin cata curte are si acareturi, magazii, grajduri, gradina de zarzavat, pomi fructiferi, vita de vie. Pacat ca nu mai vedem, decat rar, rate si gaste care umpleau strazile (ulitele) copilariei. Nici nu e de mirare. Lumea s-a domnit si la sate, cine sa mai indoape ratele cu boabe de porumb inmuiate in apa calduta si unsoare, cum faceau mama si bunica. Unde sunt numerosii copii care scoteau gastele la pasunat? Unde sunt baltile de alta data care constituiau biotopi de exceptie pentru palmipede? Cine mai taie plante (buruieni) cu frunza lata pentru rate, pentru a consuma mai bine concentratele (faina de porumb in special)? Ratele si gastele au nevoie de spatiu, ele murdaresc curtile si actualele gazoane, prin continutul fecalelor in acid uric (pasarile nu au vezica urinara). Si de fapt, de ce sa mai cresti animale utile, comestibile, in curte, cand se cumpara puii gonflati de crescatorie direct din magazin, facuti de 2 kg, la 48 zile. Ratele ingrasate au o calitate de exceptie a carnii. Tocanita de maruntaie (portiuni grase de la coada si abdomen), sangele, ficatul si pipota, cu ceapa multa si mamaliga, constituie una din delicatesele culinare ale lumii. Ficatul de gasca ingrasata, care ajunge la 1 kg, se topeste in gura si este un alt deliciu. Gastele se cresc in Crisana si Banat, mai ales, u