Organizarea Jocurilor Olimpice a avut un efect financiar pozitiv pentru Marea Britanie, în opinia celor mai mulţi locuitori ai Regatului Unit, relevă un sondaj publicat duminică de The Guardian.
Circa 55% din respondenţi au declarat că JO „au meritat" cele 9 miliarde de lire sterline investite în organizarea lor, în contextul în care ţara se afundă în recesiune mai adânc decât era prevăzut.
Doar 35% din cele 2.021 de persoane intervievate sunt de părere că JO - care au costat de patru ori mai mult decât primele estimări - au fost o „nebunie financiară".
În pofida importantelor sume cheltuite într-o perioadă de austeritate, sondajul relevă că JO de la Londra au constituit „un factor reconfortant" pentru Marea Britanie. Cei mai entuziaşti s-au dovedit a fi galezii (86%), urmaţi de locuitorii din sud-estul ţării (61%), în timp ce doar 57% din londonezi aprobă cheltuielile pentru JO, potrivit sondajului.
Cu toate acestea, există şi păreri ale unor specialişti în economie care spun că de fapt totul a fost un dezastru financiar şi cele 14 miliarde de euro au fost practic aruncate.
Economistul Nouriel Roubini, laureat al premiului Nobel, cel care a prevăzut criza financiară mondială din 2008, este de părere că Jocurile Olimpice de la Londra sunt un adevărat „eşec economic" şi că ele au transformat capitala britanică într-un „oraş zombi", informează Business Insider.
Cunoscutul profesor american a postat, duminică, mai multe mesaje pe reţeaua de socializare Twitter în legătură cu acest subiect, ele fiind retransmise de sute de alţi utilizatori.
„Autorităţile de reglementare britanice au speriat atât de tare oamenii înainte de Jocurile Olimpice încât Londra este un oraş pustiu: turiştii care nu vor să participe la Jocurile Olimpice au plecat, londonezii au plecat!", a scris iniţial Roubini pe Twitter.
Acest mesaj a fost urm