Ministerul Apărării a anunţat săptămâna trecută rezultatele verificărilor făcute de Comisia înfiinţată pentru a lămuri situaţia înaintărilor şi acordărilor de grade militare pentru rezervişti, în perioada 2011-2012. Pe lista celor care au fost înaintaţi în grad apar nume sonore din politică, mai ales din partea PDL şi UNPR. Cele mai multe dintre aceste avansări în grad, mai exact 835, au fost realizate ilegal, a constatat comisia MapN.
Ministrul Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a declarat, într-un interviu pentru gândul, că aceste avansări în grad vor fi anulate şi a comentat fenomenul care riscă să transforme Armata într-o instituţie politizată: "Acordarea de grade militare este o nebunie, pe care am stopat-o".
Comisia MapN a constatat că în 2011 s-au făcut 1.257 de avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansările în grad, aproape 44% (316 din 723) nu au fost legale, iar dintre acordările de grade militare, aproape 80% (426 din 534) nu au fost legale. În 2012, s-au făcut 205 avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansări, peste 41% (77 din 186) nu au respectat legea, iar dintre acordările de grade, peste 84% (16 din 19) nu au fost legale.
În perioada în care au fost acordate aceste grade, ministru al Apărării era Gabriel Oprea (UNPR). El nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol.
Printre numele sonore care au fost avansate în grad se numără şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, el fiind avansat de la gradul de locotenent la cel de colonel în rezervă.
"Un grad nu se refuză niciodată. Este un grad onorific, mai ales că nu este remunerat. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a solicitat acest grad, doar i s-a comunicat când l-a primit", a explicat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu.
Vasilescu spune că o astfel de avansare în grad nu are