Bebeluşii hrăniţi cu mâncare nesănătoasă riscă să aibă IQ-ul mai mic, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Adelaide, publicat în Jurnalul European de Epidemiologie şi citat de Daily Mail.
Alimentele consumate de copii între şase luni şi doi ani îşi pun amprenta asupra coeficientului de inteligenţă. Diferenţa dintre cei care consumă dulciuri şi cei care se hrănesc sănătos se observă abia în jurul vârstei de opt ani, atunci când sunt înscrişi la şcoală.
“Deşi diferenţa nu este una imensă, studiul evidenţiază că o dietă sănătoasă în primii doi ani de viaţă influenţează coeficientul de inteligenţă de la vârsta de opt ani. Ceea ce trebuie luat în calcul este efectul pe termen lung al unei alimentaţii nesănătoase în perioada copilăriei”, a avertizat dr. Lisa Smithers, coordonatoarea studiului.
Specialiştii au monitorizat 7.000 de copii pe parcursul a mai mulţi ani, analizând alimentaţia pe care o aveau la şase luni, la 15 luni şi la doi ani. Când cei mici au ajuns la vârsta de opt ani, le-a fost măsurat IQ-ul pentru a vedea dacă există vreo legătură între proastele obiceiuri alimentare ale acestora şi valoarea coeficientului de inteligenţă.
Rezultatele au scos la iveală că subiecţii care au fost alăptaţi de mici şi cărora li s-a impus o dietă echilibrată atât la 15 luni, cât şi la 24 de luni, compusă din fructe, legume sau brânză, au ajuns să aibă IQ-ul cu până la două puncte mai mare la opt ani, atunci când au fost înscrişi la şcoală.
Copiii care au avut o alimentaţie compusă din biscuiţi, ciocolată, dulciuri, sucuri şi chipsuri încă din primii doi ani de viaţă au obţinut rezultate mai proaste la testele de inteligenţă.
Cercetătorii susţin că nici semipreparatele pentru bebeluşi care se găsesc în comerţ nu sunt bune pentru dezvoltarea inteligenţei celor mici.
Bebeluşii hrăniţi cu mâncare nesănătoasă