In ultimii ani, subiectul nostalgiei Epocii de aur revine recurent pe agenda publica, din cauza avatarurilor perioadei postdecembriste. De asemenea, problematicele politizarii societatii, propagandei si manipularii politice au invadat spatiul public.
De aceea, consideram ca este mai bine sa lasam documentul istoric "sa vorbeasca", iar cititorii "sa judece" si sa traga concluziile.
Va prezentam un document de arhiva elocvent pentru viziunea lui Nicolae Ceausescu fata de specialisti, in general si fata de cei din domeniul disciplinelor umaniste, in special.
In discutia redata mai jos este vorba de participarea unei delegatii romanesti la cel de-al VIII-lea Congres international de estetica, care va avea loc in R. F. Germania, 30 august - 3 septembrie 1976).
Tov. Emil Bobu: As vrea sa intreb daca trebuie noua persoane sa participe la acest congres?
Tov. Cornel Burtica: In general, trebuie. As vrea sa informez ca in alte delegatii sunt 15-16, noi am restrans foarte mult, tocmai pentru ca am mers pe linia economiei.
Tov. Nicolae Ceausescu: Sigur, si problema asta este. Eu insa, tot o intrebare am, de calitate ca sa zic asa, a participantilor. La toate aceste actiuni se propun asa, niste oameni! Aici rolul mai activ al propagandei, al organismelor de partid, in general, este mai putin aici.
Tov. Leonte Rautu: Ca sa faca parte din delegatie?
Tov. Nicolae Ceausescu: Desigur.
Tov. Leonte Rautu: Trebuie sa mearga niste oameni mai specializati; altfel este la noi in tara.
Tov. Nicolae Ceusescu: Specializati si specialisti?! Avem si noi motiv sa ne specializam, pentru ca altfel o sa trimitem totdeauna numai asa. Ce specializare este "experienta estetica in perspectiva umanismului socialist?!" sau "preocupari romanesti actuale in estetica industriala"?. Adica, tovarasi