Ouăle au fost pentru mult timp "demonizate" pentru că ar fi rele pentru inimă. Dar uşor, uşor, au câştigat titlul de aliment sănătos, pe măsură ce cercetătorii au descoperit că sunt bune pentru muşchiul cardiac, ci şi pentru pierderea kilogramelor în plus, scrie Daily Mail.
Studiul, la care au participat circa 1.200 de voluntari cu vârsta medie de 61 de ani, a demonstrat că ouăle contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace. Prezenţa acestei plăci era mai probabilă la persoanele care consumau cel puţin două ouă pe săptămână. Cercetătorii dau vina mai ales pe gălbenuşuri.
Ce se întâmplă însă cu colesterolul pentru care sunt atât de rău vestite?
Acest studiu contrazice actualele teorii ştiinţifice, spune Helen Bond, de la British Dietetic Association. În urmă cu câţiva ani, Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.
Un studiu a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen Bond.
Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit anul trecut că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.
Ouăle sunt "uzina de energie nutriţională"
În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sunt mai sănătoase în prezent decât în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urm