"România s-a mai confruntat cu un scandal vineri, o dată cu punerea sub acuzare de către Justiţie a unui fost ministru implicat în organizarea referendumului privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu şi a dezvăluirilor referitoare la presupusele tentative de manipulare a listelor electorale”, comentează France Presse situaţia politică de la Bucureşti, într-n articol amplu, preluat de cotidianul Le Nouvel Observateur. După părerea autorului, "ţara este cufundată în cea mai gravă criză politice de la sfârşitul dictaturii comuniste, din cauza procedurii de destituire a preşedintelui de centru-dreapta lansată la începutul lui iulie de coaliţia de centru-stânga, Uniunea Social-Liberală (USL)”.
Schimb de scrisori pe ruta Bucureşti-Bruxelles
Articolul face referire şi la schimbul de scrisori dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care s-a declarat "profund preocupat” de evoluţia situaţiei, legat de chestiunea validării de către Curtea Constituţională a acestui referendum. "Referendumul organizat la 29 iulie trebuia să pună capăt crizei, dar Curtea Constituţională a amânat pentru 31 august decizia sa privind validitatea scrutinului, citând informaţii contradictorii ale instituţiilor statului referitoare la listele electorale utilizate. După ce a certificat în mai multe rânduri, înainte şi după vot, validitatea şi caracterul actualizat al listelor, Ministerul de Interne a transmis brusc o notă Curţii, indicând că nu poate garanta exactitatea lor”, comentează articolul citat.
Din nou cu gândul la Schengen
"Europa a insistat ca Bucureştiul să respecte independenţa Curţii Constituţionale", notează cotidianul Dnevnik de la Sofia, în timp ce Sega, un alt cotidian, tot din Bulgaria, subliniază îndoielile legate de aderarea rapidă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, formulate de ministrul german