Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS şi actual şef al departamentului pentru administrarea intereselor statului în economie al PSD, a acordat ziarului BURSA un interviu în care arată de ce au eşuat multe privatizări ale societăţilor de stat şi ce privatizări de succes avem.
Domnia sa consideră că este greu să faci clasamente pentru privatizările de succes şi susţine că, în ceea ce priveşte privatizarea, ţara noastră a fost băgată într-un pat al lui Procust, în care a trebuit să se lungească sau să se scurteze, în funcţie de situaţie. Fostul şef al AVAS ne-a spus că legislaţia privatizării a fost un mare handicap pentru că a impus condiţii restrictive cumpărătorilor, împiedicându-i, pe mulţi dintre ei, să poată funcţiona în condiţiile economiei de piaţă. Un alt handicap a fost gestionarea creanţelor companiilor şi condiţiile de pre-calificare.
Mircea Ursache afirmă că România trebuie să schimbe metoda privatizărilor, prin înfiinţarea unui fond suveran, care va aduce transparenţă şi corectitudine în gestionarea proprietăţii private a statului.
* Interviu cu Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS şi actual şef al departamentului pentru administrarea intereselor statului în economie al PSD)
Reporter: Procesul de privatizare a fost unul de succes?
Mircea Ursache: Procesul de privatizare din ţara noastră este tributar unei legislaţii făcute în 1992, când România încă îşi lingea rănile mişcărilor sociale, mineriadelor - o legis-laţie care prevedea anumite obligaţii pentru cumpărători. Aceste obligaţii erau din afara economiei de piaţă. Nimeni nu poate să îi pună condiţii cumpărătorului, respectiv ce să facă ulterior cu activele preluate. Or, aşa a fost toată legislaţia de privatizare, lucru ce a reprezentat un mare handicap pentru privatizare.
În ce a constat partea asta socială, ca să zic aşa: statul nu a vândut activele liber