Dupa micsorarea pensiei militare (fiecare militar in rezerva avand 3-5 decizii de pensionare) prin controversata recalculare a pensiilor militarilor, s-a trecut la ofensa gradului militar si la denigrarea statutului de ofiter cu grad superior. Ce ar mai fi putut sa urmeze?
In ultimele zile, s-a vorbit si s-a scris enorm pe tema gradelor militare, in sensul ca peste doua mii de persoane civile, din diferite domenii de activitate, au primit grade militare "la apelul bocancilor", in special cele de locotenent-colonel si colonel. Asa cum s-a prezentat de catre mass-media si s-a confirmat de MApN, majoritatea persoanelor cuprinse in listele respective au fost avansate in mod ilegal.
Cadrele militare in activitate, dar si cele din rezerva si retragere au ramas stupefiate la vazul si auzul unor astfel de ilegalitati. E adevarat ca Armata intotdeauna a apreciat si uneori a si recompensat unele persoane civile, din afara sistemului apararii, dar cu respectarea legilor in vigoare.
Or, in aceasta situatie, este de neinchipuit cum oameni care nici nu au facut stagiul militar si care nici nu stiu cum arata o cazarma militara au primit gradul de colonel, sfidand orice lege si regulament militar. Exemplele sunt numeroase si au fost expuse in mass-media, unii dintre benficiari au contestat, altii s-au simtit indreptatiti si chiar nedumeriti de ce, totusi, s-a aflat asa de tarziu.
Pentru o mai buna clarificare a lucrurilor, este bine sa amintim care sunt gradele militare pentru calitatea de ofiter al armatei, conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare: sublocotenent, locotenent, capitan, maior, locotenent-colonel, colonel (comandor pentru fortele aeriene si marina militara).
Se poate observa ca pana la gradul de colonel mai sunt cinci grade, pe care le-au sarit cei care au primit acest grad, iar pentru ca u