Părţile care tergiversează voit judecarea cauzelor civile pot plăti amenzi de până la 1.000 lei. După 1 septembrie, singura cale de atac a unei hotărâri rămâne apelul, însă procesele aflate deja pe rol se vor judeca după vechile reguli. Părţile care tergiversează voit judecarea cauzelor civile pot plăti amenzi de până la 1.000 lei. După 1 septembrie, singura cale de atac a unei hotărâri rămâne apelul, însă procesele aflate deja pe rol se vor judeca după vechile reguli.
Peste o lună, orice persoană ce se va constitui parte într-un proces civil, dar şi procurorul de caz, poate face contestaţie privind tergiversarea procesului, prevalându-se de încălcarea dreptului la soluţionare a procesului într-un termen optim şi previzibil. De la 1 septembrie, odată cu apariţia noului Cod de procedură civilă, procesele vor avea, stabilit de judecători, un termen estimativ pentru soluţionare (termen optim şi previzibil, stabilit conform complexităţii cauzei, duratei de cercetare, împrejurărilor etc.), ce va trebui respectat şi, doar prin excepţie, decalat, tot de judecător, atunci când este cazul. Termenul stabilit va fi trecut la dosar de la prima şedinţă. Cu această măsură, legiuitorii României încearcă scurtarea termenelor de soluţionare a cauzelor civile care sunt în prezent interminabile. Fără ca statul să aibă vreun instrument de sancţionare, părţile găsesc mereu tot felul de chichiţe prin care tergiversează procedurile, pronunţările durând, de multe ori, ani de zile.
Noul Cod de procedură civilă prevede sancţiuni aspre pentru obiceiul de a lungi, nejustificat şi deliberat, un proces. Vor plăti amenzi şi chiar despăgubiri morale şi materiale toţi cei care îşi exercită abuziv drepturile şi tratează cu rea-credinţă obligaţiile procesuale. Se are în vedere, aşadar, partea în proces care cu intenţie sau chiar fără va provoca amânarea judecării cauzei sau a unei executări