Din fericire, putem scăpa rapid de disconfortul de a purta ochelari sau lentile de contact cu ajutorul unei intervenţii cu laser. Iată care sunt cazurile în care poţi apela la această metodă şi care sunt consecinţele pe care trebuie să ţi le asumi.
Ce ne afectează vederea
În afară de nepurtarea ochelarilor atunci când este nevoie, factorii care pot provoca creşterea dioptriilor sunt extrem de diferiţi şi complecşi din punct de vedere medical. În timp poţi suferi modificări ale axului longitudinal al globului ocular determinat de factori genetici sau de o presiune pe globul ocular. De vină pentru scăderea calităţii vederii mai pot fi anumite afecţiuni precum scleroza cristaliniană, deshidratarea cristaliniană în diabetul zaharat sau tratamentul prelungit de cortizon. De asemenea, îmbătrânirea organismului poate conduce la scăderea efortului acomodativ.
Laserul
ILASIK este denumirea celei mai moderne tehnici chirurgicale folosite pentru scăderea dioptriilor, în cazul persoanelor purtătoare de ochelari, care suferă de vicii de refracţie (miopie, hipermetropie şi astigmatism).
Spre deosebire de tehnologiile anterioare care apelau la mijloace mecanice pentru tăierea "căpăcelului" cornean (cu microkeratomul), intervenţia iLASIK se efectuează exclusiv cu ajutorul laserului, fiind eliminate posibilele riscuri asociate secţionării mecanice a corneei. Cicatrizarea are loc în condiţii mai bune în timp ce intervenţia devine mult mai precisă, mai sigură şi lipsită de riscuri majore.
Cine se poate opera la ochi
Înainte de operaţie, pacientului trebuie să i se facă un consult oftalmologic
complet. Un posibil candidat pentru a-şi repara vederea cu ajutorul laserului este o persoană purtătoare de ochelari, de vârstă adultă (preferabil peste 19-20 ani), cu o refracţie stabilă (adică fără creşteri ale dioptriilor în ultimul an),