Tehnologia evoluează rapid în zilele noastre, iar pe măsură ce componentele computerelor devin din ce în ce mai mici, pe piaţă apar calculatoare personale de mărimea unui card de credit.
Vânzările mondiale de calculatoare personale sunt în scădere. Atât IDC, cât şi cei de la Gartner, cele mai mari firme de cercetare de piaţă din lume, au anunţat că vânzările mondiale de calculatoare personale (PC) au scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru al acestui an. Motivul este simplu, utilizatorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre dispozitivele mobile de genul tabletelor şi telefoanelor mobile. În ciuda avalanşei de tablete, de telefoane inteligente şi laptopuri din ce în ce mai subţiri, desktopul rămâne preferatul pasionaţilor de jocuri şi al celor care vor să experimenteze cu calculatorul lor. Pentru aceştia din urmă, fundaţia Raspberry Pi a inventat cel mai mic computer din lume. Ideea din spatele acestui PC, care este de fapt o placă de bază de mărimea unui card de credit, a apărut în anul 2006, atunci când Eben Upton şi colegii lui de la Universitatea din Cambridge au observat o scădere drastică a numărului de studenţi interesaţi de Ştiinţa Calculatoarelor.
PC-ul inventat de Eben Upton şi de fundaţia Raspberry Pi are menirea de a încuraja o nouă generatie de utilizatori ai PC-ului să descopere şi să-şi dezvolte abilităţile de programare. Deşi măsoară 85,60mm x 53,98mm x 17mm şi are o greutate de 45 grame, Raspberry Pi îndeplineşte multe din funcţiile unui computer tradiţional. Cu Raspberry Pi poţi edita documente, poţi viziona conţinut video HD şi te poţi juca. Mini-calculatorul are un procesor ARM de 700 de MHz şi 256 de MB memorie RAM. Sistemul de operare este Linux. Preţul este 35 de dolari. Trebuie specificat că Raspberry Pi se livrează ca placa de bază. El nu vine cu cabluri.
PC-ul deghizat în stick USB
FXI Cot