Procesul intentat tinerelor din trupa rusească de muzică punk şi rock Pussy Riot a divizat liberalii şi conservatorii din societatea moscovită, remarcă BBC, într-o analiză pe această temă. Sursa: Reuters
Cele trei membre ale formaţiei punk rock Pussy Riot au fost arestate şi sunt judecate, în prezent aşteptând verdictul referitor la controversata lor prestaţie din luna februarie, în care au interpretat, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, o melodie-protest faţă de implicarea bisericii ortodoxe ruse în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.
Mulţi liberali, care s-au aliat cu grupul punk, susţin că Patriarhul Kirill, conducătorul bisericii ortodoxe ruse, şi-a depăşit atribuţiile când l-a susţinut pe Vladimir Putin în campania electorală.
Dar credincioşii ortodocşi, mai tradiţionali, spun că Patriarhul trebuie să aibă şansa de a revigora credinţa creştină şi participarea la slujbele din biserici, într-o societate majoritar ortodoxă.
Acuzaţii şi apărare
Preotul Serghei Ribko a declarat că înţelege foarte bine dificultăţile cărora trebuie să le facă faţă Patriarhul. În timpul Uniunii Sovietice, Serghei a fost un tânăr hippy, care a devenit apoi preot şi a luptat contra persecutării Bisericii Ortodoxe de către comunişti. Şi acum iubeşte muzica rock şi încearcă să-i convingă pe colegii săi preoţi de valoarea unor trupe rock din anii '70, cum este Slade sau Deep Purple. Participă la concerte şi le spune oamenilor că libertatea fără Dumnezeu este imposibilă.
Ar trebui, teoretic, să fie un susţinător al acţiunilor de genul celei "puse în scenă" de trupa Pussy Riot,dar nu este aşa. "Ar fi trebuit să primească o pedeapsă cu munca forţată", a spus el, considerând că aceasta ar fi fost cea mai potrivită măsură ce ar putea fi luată contra fetelor. "Oricum, ele nu sunt cu adevărat muzicieni punk, pentru c