Raportul întocmit de noua conducere a postului public pentru redresarea economică nu arată concret cum va fi readusă Televiziunea Română pe linia de plutire.
Noua conducere a TVR a pus la punct un set de măsuri care ar trebui să scoată postul public din dezastrul financiar în care se află. La baza raportului redactat de un grup de lucru condus de Claudiu Săftoiu, noul preşedinte-director general al TVR, stau desfiinţarea a două posturi - TVR Cultural şi TVR Info - şi o nouă schemă organizaţională. Noua conducere a TVR vrea o structură simplificată cu cinci direcţii şi 10 departamente.
În plus, managementul televiziunii publice vrea ca departamentul TVR Interactiv (divizia online) să fie fi preluat de Directia Ştiri. „Marea problemă este managementul defectuos. Ultimii doi ani pe care i-a trăit Televiziunea Română au reprezentat apogeul manierei defectuoase de a înţelege şi de a conduce Societatea Română de Televiziune. Mai mult, din 2006 până în 2011 avem practic o creştere constantă a pierderilor şi cheltuielilor în termeni reali, nominali, în condiţiile în care veniturile au rămas aproximativ aceleaşi", spune Claudiu Săftoiu.
Potrivit raportului, TVR cheltuieşte peste 10 milioane de euro pe lună, în condiţiile în care veniturile efective sunt de doar 6,5 milioane de euro. Prin noile măsuri, conducerea TVR vizează reducerea la jumătate a cheltuielilor. Astfel, TVR ar urma să cheltuiască 5 milioane de euro lunar, fapt care i-ar permite să pună deoparte 1,5 milioane de euro pe lună, sumă ce ar urma să fie folosită pentru acoperirea datoriilor. Dacă acest scenariu va fi pus în practică, TVR ar rămâne fără datorii peste şapte ani şi jumătate.
De unde se taie
Pentru o astfel de economie, TVR ar trebui să taie drastic din cheltuieli. Cele două posturi care vor fi desfiinţate consumă împreună 1,2 milioane de euro pe lună, deci,