Influenta mondiala a Greenpeace nu poate fi contestata, iar luptele cu "sistemul", oricare ar fi acela, sunt legendare. Pare greu sa-ti imaginezi acum ca organizatia a fost creata oficial in 1971, dupa ce o mana de oameni au decis sa se opuna testelor nucleare.
Povestea organizatiei internationale Greenpeace a inceput in anii '60, in Vancouver, cand o miscare de protest a inceput sa capete amploare in SUA. La momentul respectiv, SUA erau implicate in razboiul din Vietnam si foarte multi americani refuzau sa se inroleze in armata si fugeau in Canada.
In acest context, miscarea pentru protejarea mediului a castigat usor adepti, scrie Al Jazeera.
"Am vrut sa oprim razboiul din Vietnam, eram activisti pentru pace", explica autorul si fotograful Rex Weyler. Insa in curand avea sa apara o amenintare mai mare decat razboiul din Vietnam.
Razboiul Rece lua amploare si cursa pentru arma nucleara incepuse deja. In 1969, oficialii SUA au anuntat ca vor efectua un test nuclear, ca vor detona o bomba in insula Amchitka din Alaska, la 7.000 de kilometri departare de Vancouver.
Georges Payrastre, un alt activist, care la acea vreme locuia in Vancouver, povesteste: "Eram uimit ca o tara precum SUA ar putea lua in considerare detonarea unei bombe la o distanta atat de mica de noi".
In octombrie 1969, mii de americani au protestat fata de testele nucleare din Alaska. A fost o miscare fara precedent, care prevestea puterea dobandita de Greenpeace, de-a lungul anilor. Autoritatile americane nu au luat insa in considerare parerile oamenilor si si-au dus planul la bun sfarsit.
In timpul unui astfel de protest, un canadian si un american au format Comitetul "Don't make a wave", un predecesor al Greenpeace. Comitetul planuia sa trimita o nava in apropierea insulei unde urma sa aiba loc detonarea bombei.