Inspectorii Direcţiei Agricole Vrancea au început evaluarea pagubelor produse de secetă la culturile agricole din judeţ. Echipele de inspectori se deplasează în fiecare localitate şi constată gradul de calamitate în special la culturile de porumb şi floarea soarelui. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole, Mariana Botea, a afirmat că din primele constatări, situaţia este foarte gravă, iar gradul de calamitate ajunge şi la 90%.
Cele mai multe pagube sunt înregistrate de fermierii care au cultivat hibrizi târzii la porumb. Soiul se cultivă mai târziu şi, dacă are apă, asigură o producţie foarte mare, chiar şi de 10 tone porumb boabe la hectar. Cum anul acesta a fost secetos, agricultorii care au folosit acest soi nu vor culege mare lucru. În schimb, cei care au cultivat hibrizii timpurii vor avea ce recolta în acest an. „Am mers la Goleşti şi Coteşti pentru a evalua pagubele produse de secetă. La Coteşti s-a constatat că porumbul este calamitat în proporţie de 90% iar la Goleşti în proporţie de 65-70%. În ceea ce priveşte floarea soarelui, la Goleşi, cultura este calamitată în proporţie de 60%“, a afirmat Mariana Botea.
Aceasta a explicat că, la nivelul primăriilor, se vor primi în continuare înştiinţări din partea agriculturilor despre culturile agricole calamitate de secetă. Documentele întocmite de agriculturi cuprind informaţii despre cultura agricolă, suprafaţa de teren şi gradul de calamitate. După evaluarea pagubelor produse de secetă, situaţia va fi transmisă către Ministerul Agricultorilor.
Pagubele agricultorilor vor fi acoperite prin ajutoare acordate de la bugetul statului. Autorităţile guvernamentale au anunţat că au fost stabilite o serie de măsuri pe termen scurt şi lung. Dacă iniţial se discuta de un ajutor de minimis pentru fiecare agricultor, conducerea Ministerului Agriculturii a stabilit, după discuţiile cu reprezentanţii