În loc să sancţioneze graba Ramonei Mănescu (europarlamentar al PNL) - care a spus că USL nu va accepta în Parlament cererea procurorilor de a fi începută urmărirea penală a ex-ministrului Victor Paul Dobre -, liderii USL aprobă demersul. Tacit sau direct.
Ceea ce întăreşte şi mai mult ideea că europarlamentarul liberal nu a emis câtuşi de puţin o părere personală. De fapt, nici nu prea avea cum, în condiţiile în care soţul său este Rareş Mănescu, primar al sectorului 6, vicepreşedinte al PNL şi apropiat al lui Crin Antonescu.
Iar pentru a risipi orice dubiu care ar fi putut exista asupra poziţiei oficiale a PNL+PC în cadrul USL, cu precizări a ieşit ieri Mihai Voicu, vicepreşedinte al PNL, înscăunat recent ministru delegat pentru mediul de afaceri. „Părerea majoritară, dacă nu cumva unanimă, merge către un vot împotrivă", a precizat acesta la RFI, referindu-se la solicitarea procurorilor ca deputaţii să avizeze începerea urmăririi penale a ex-ministrului Victor Paul Dobre.
Cum ar putea actuala majoritate parlamentară, deţinută de USL, să-şi justifice o eventuală decizie de blocare a unui dosar de corupţie? Nimic mai simplu, după cum ne spune Voicu: „în situaţia de faţă, aşa cred eu, există o anumită influenţă politică". Adică, fostul ministru nu ar fi încercat, la ordinul partidului, să „ajusteze" datele din listele de alegători astfel încât să se facă „cvorumul ală" de care tot vorbesc liderii USL de la referendum încoace.
Poziţia liderilor PNL vine în contextul în care preşedintele Camerei, social-democratul Valeriu Zgonea, s-a pronunţat deja asupra cererii procurorilor: „Procedura de ridicare a imunităţii nu este una care se face pe genunchi. Este în joc viaţa unui om. Să vedem ce probe sunt, să vadă colegii de la comisie. Nu pot să mă joc cu viaţa unui om. Comisia trebuie să îl audieze şi pe domnul Dobre, iar dacă acesta este în concediu