Deputatul braşovean Constantin Niţă, fost ministru al IMM-urilor, susţine pe blogul său că FMI a respins solicitarea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la alimente de la 24% la 9%, deoarece proiectul susţinut de instituţia guvernamentală era „diferit de prevederea cu aceeaşi ţintă din Programul economic propus de PSD partenerilor de coaliţie”.
„Formularea corectă era să susţinem o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume-fructe proaspete (TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului) şi se regăseşte în Programul Economic al PSD de câţiva ani buni. În fapt, am propus acest proiect încă din 2010, având în vedere necesitatea stimulării ofertei interne şi a investiţiilor, într-o perioadă în care măsurile exclusive de austeritate implementate în România aveau un impact puternic negativ asupra potenţialului economiei româneşti”, susţine deputatul.
Niţă mai crede că beneficiile „proiectului iniţial trebuiau explicate în mod clar reprezentanţilor creditorilor internaţionali” şi că ea este practicată în Italia de ani buni. „Măsura reducerii TVA la 9%, dar cu 15% dedus producătorului ar fi reprezentat un puternic stimul pentru oferta agregată internă (creşterea PIB potenţial), dat fiind că acest indicator are o dinamică pozitivă mult mai redusă din cauza crizei”, mai arată sursa citată. Deputatul braşovean Constantin Niţă, fost ministru al IMM-urilor, susţine pe blogul său că FMI a respins solicitarea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la alimente de la 24% la 9%, deoarece proiectul susţinut de instituţia guvernamentală era „diferit de prevederea cu aceeaşi ţintă din Programul economic propus de PSD partenerilor de coaliţie”.
„Formularea corectă era să susţinem o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume-fructe proaspete (TVA 24%, din care