Ziua Marinei Româneva fi sărbătorită, pentru al treilea an consecutiv, la Timişoara, pe malul Begăi,primul canal navigabil din România,construit între anii 1728 şi 1760.
La împlinirea a 280 de ani de la prima cursa a unui vapor pe Begapână la Pancevo, timişorenilor li se pregăteşte, pentru cel de-al treilea an, un program „marinăresc”, menit sămarcheze Ziua Marinei. Acesta va avea loc pe Bega, în zona Vaporului D’Arc.
Organizatorii evenimentului anunţă că Ziua Marinei la Timişoara îşi deschide oficial porţile în 15 august, la ora 10, cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare – compusă din militarii cunoscuţi drept Scorpionii Galbeni, cei care au reprezentant România în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan si Kosovo – şi muzica militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat. Tot atunci va fi lansată apă ancora de flori, în memoria eroilor marinari.
Programul va continua cu lansarea la apă a navomodelelor participante la concursuri naţionale şi internaţionale, piese de valoare ale Clubului Sportiv Municipal - Secţia navomodelism, echipa de seniori a Clubului Sportiv Municipal având multe titluri câştigate la campionatele naţionale şi internaţionale. Multe dintre navomodele, mai spun organizatorii, vor putea fi admirate şi în expoziţia ce va fi deschisă publicului încă de dimineaţă, precum şi la expoziţia de cărţi poştale din vasta colecţie a lui Octavian Leşcu. În premieră la Timişoara, de Ziua Marinei va putea fi admirată şi o expoziţie de machete de tehnică militară din colecţia Garnizoanei Timişoara.
Aventura marinărească va continua cu o paradă a ambarcaţiunilor existente pe Bega, la care vor participa şi caiaciştii Ovidiu Moise, Bogdan Florescu, Imi Ttacaks, Ciprian Matei. Aceştia sunt participanţi la câteva ediţii ale Turneului Internaţional Danubian, pe traseul românesc, respectiv de la Silistra până la v