Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "a promis" că de la 1 septembrie va reduce treptat cantitatea de energie pe care Hidroelectrica este obligată să o livreze pe piaţa reglementată, iar preţul plătit de unele firme va creşte cu 20%, informează Mediafax.
"ANRE ne-a promis că va reduce din 1 septembrie cu 1 TWh cota de electricitate pe care Hidroelectrica o livrează pe piaţa reglementată. Preţul va creşte cu 20%, dar nu pentru populaţie. (...) ANRE a favorizat distribuitorii şi transportatorul de energie în ultimii ani, în detrimentul producătorilor. O politică nesăbuită", a declarat luni Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că ANRE obligă Hidroelectrica să livreze o cantitatea mare de energie pe piaţa reglementată, unde preţurile sunt stabilite de ANRE, dar în condiţiile secetei şi a declarării situaţiei de forţă majoră, compania a ajuns la o producţie extrem de redusă.
Potrivit lui Borza, costul de producţie a energiei estimat pentru acest an era de 125 lei pe MWh, dar din cauza secetei a urcat la 138 lei pe MWh. Totodată, ANRE obligă compania să vândă energie pe piaţa reglementată la 71 lei pe MWh.
"Hidroelectrica trebuie să dea 5,5 TWh de electricitate pe piaţa reglementată, unde susţinem industrii parazitare, la preţul de 71 lei pe MWh. (...) Distribuitorii de energie au profituri prea mari, la fel şi transportatorul de energie Transelectrica. Industriile parazitare mănâncă 8 TWh de energie la preţul plătit de populaţie", a continuat şeful Euro Insol.
Borza a adăugat că prin denunţarea a şase contracte bilaterale, compania a câştigat o cantitate de 7,5 TWh de electricitate, echivalentă cu peste jumătate din producţia estimată pe acest an. Cu toate acestea, în acest an Hidroelectrica va înregistra o producţ