După ani de creştere spectaculoasă, atât de rapidă încât risca să ducă la supraîncălzire, economia chineză, acum cel mai puternic motor economic al lumii, aterizează dur şi flirtează cu recesiunea industrială în parte din cauza stimulentelor şi a politicilor greşit administrate de Beijing, punând în pericol revenirea altor ţări, precum SUA sau cele din zona euro.
Viitorul economiei mondiale este puternic legat de viitorul Chinei, uzina lumii, în condiţiile în care SUA îşi revin lent, iar Europa se îndreaptă spre recesiune. În acest context, proiecţiile despre economia chineză, în special cele emise de Beijing, sunt adeseori prea optimiste. De aceea, când o bulă începe să facă implozie, consecinţele sunt aproape întotdeauna mai grave decât au crezut iniţial economiştii, scriu analiştii de la Seeking Alpha.
Iar acum economia chineză, a doua ca mărime la nivel mondial, pare să cedeze chiar şi luând în considerare datele oficiale. Creşterea exporturilor a încetinit de la 11,3% în iunie la doar 1% luna trecută, în ritm anualizat. Acesta este cel mai mic avans din ultimele şase luni. Încetinirea poate fi explicată prin cererea externă foarte slabă. Însă şi creşterea importurilor s-a redus, de la 6,3% la 4,7%, semn că apetitul Chinei pentru materii prime se reduce. De asemenea, avansul producţiei industriale a încetinit la cel mai redus nivel de după 2008. Creşterea PIB-ului chinez din cel de-al doilea trimestru, de 7,6%, este cea mai lentă din ultimii trei ani. Nu cu mult timp în urmă, economia chineză întregistra creşteri de două cifre.
Oficialii denaturează adevărul
"Cred că economia Chinei aterizează dur deoarece, trecând peste datele oficiale şi privind la datele micro, se poate observa că avertismentele legate de profituri sunt deja mai puternice decât în 2009", a afirmat Patrick Chovanec, profesor la Universitatea Tsinghua şi expert în econ