De decizia pe care o va lua Curtea Constituțională pe 31 august depinde modul în care va evolua economia în următoarea perioadă. Oricum, loviturile deja încasate se simt tot mai puternic.
Este foarte posibil ca la sfârșitul acestei luni CCR să decidă că referendumul din 29 iulie este invalid. Și, în consecință, că președintele Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni. Asta nu va însemna, însă, nici pe departe că tensiunile politice se vor sfârși. În varianta „liniștită“, ne așteaptă, în noiembrie, alegeri parlamentare. Iar ambele tabere nu au niciun motiv ca, în cele două luni rămase, să suspende ostilitățile. În scenariul ofensiv, încercarea de demitere a șefului statului ar putea continua – un nou referendum (însoțit sau nu de o nouă suspendare) sau acuzarea lui de înaltă trădare, ceea ce echivalează cu suspendarea lui până ce ÎICCJ îl va declara vinovat sau nu. Totul cu scandalul de rigoare.
O altă decizie, mai puțin probabilă, ar fi validarea scrutinului de la sfârșitul lui iulie. Ceea ce înseamnă alegeri prezidențiale anticipate (organizate, cel mai probabil, în același timp cu parlamentarele). Cu alte cuvinte, războiul politic se va muta pe un alt front, însă încheierea lui va fi încă departe.
Mai există și varianta în care cei nouă judecători ai Curții Constituționale nu vor reuși să ia o hotărâre privind soarta referendumul, cu două treimi din voturi, așa cum cere legea. „Nu știu ce se poate face într-o astfel de situație. Din punctul meu de vedere, ar trebui să ia o decizie, indiferent care ar fi aceasta, și în niciun caz să nu lase problema nerezolvată“, crede Laura Ștefan, expert în drept. Unii cred că în lipsa unei majorități de două treimi, decizia finală ar putea fi pasată Parlamentului. Alții, că Băsescu ar putea rămâne suspendat sine die. Nu trebuie uitat că unul dintre judecătorii CCR s-a pronunțat public pentru anula