Guvernul socialist de la Paris, tot mai criticat pentru politica sa faţă de romi se justifică şi spune că nu stigmatizează nicio populaţie. Demolarea taberelor de romi se multiplică, provocând şi ironii în tabăra Opoziţiei de dreapta.
Mai multe tabere ilegale de romi au fost demolate în ultimele zile la Lille, Lyon, La Courneuve sau Marsilia, iar sute de români de etnie romă au fost repatriaţi voluntar.
Încă de vineri seară, Comisia Europeană, respectiv comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding anunţase că pune din nou Franţa "sub supraveghere", pentru felul în care se comportă cu romii şi îi expulzează din Hexagon.
Sâmbătă, ministrul în cauză se apărase şi explicase că "nu stigmatizează nicio populaţie". Mai mult, acum nu mai există politica cifrei, aplicată sub guvernarea Sarkozy, ce producea derapaje şi denatura deciziile justiţiei, a subliniat Manuel Valls.
Ministrul a explicat şi că dincolo de polemici, există un consens al aleşilor locali de stânga şi de dreapta, care reclamă evacuarea romilor, la cererea presantă şi legitimă a populaţiei.
Ministerul de Interne mai precizează şi că autorităţile franceze sunt în contact permanent cu Viviane Reding, pentru a fi siguri că toate regulile europene sunt respectate. Franţa încearcă să convingă Uniunea Europeană şi că expulzarea, atunci când e necesară, se bazează pe o decizie administrativă, după ce se studiază fiecare caz în parte. Apoi, decizia este supusă controlului unui judecător. Din acest motiv, evacuarea nu se poate transforma într-o expulzare colectivă, care ar fi contrară legii, s-a mai apărat Ministerul francez de Interne.
Asociaţia "La Voix des Roms" ("Vocea romilor"), una dintre cele mai active din Franţa, e de părere că politica dusă de actualul ministru de Interne, Manuel Valls, este comparabilă cu cea a miniştrilor de Interne ai lui Sarkozy: Gueant şi Hortefeux