Autorul masacrului de anul trecut din Norvegia putea fi oprit. Aceasta este concluzia unei comisii de la Oslo. Experţi independenţi desemnaţi pentru a analiza acţiunile Poliţiei cu ocazia atacului din 22 iulie 2011 au criticat dur autorităţile. Criminalul putea fi arestat mai repede.
Atacul cu bombă împotriva zonei ministeriale, urmat de seria de crime din insula Utoeya ar fi putut fi evitate, dacă erau aplicate eficient măsurile de securitate existente, a conchis comisia independentă de la Oslo, într-un raport transmis premierului norvegian. Autorul putea fi oprit mai repede, e concluzia finală.
Pe 22 iulie anul trecut, extremistul de dreapta Anders Breivik a ucis opt persoane în timpul unui atac cu bombă în apropierea sediului Guvernului de la Oslo. Ulterior, el a omorât alte 69, deschizând focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti reuniţi pe insula Utoeya.
Poliţia norvegiană a fost sever criticată pentru presupusa ei lentoare: au trecut mai mult de trei ore între atentatul de la Oslo şi arestarea lui Breivik pe insula Utoeya, în condiţiile în care numele său era deja cunoscut de serviciile de securitate. Atacul de pe Utoeya a durat circa o oră şi un sfert, Poliţia întâmpinând dificultăţi în găsirea mijloacelor pentru a ajunge pe această mică insulă situată în mijlocul unui lac, la 600 de metri de mal. Între timp, numărul victimelor creştea. Dincolo de cei 77 de morţi, peste 200 de persoane, majoritatea tineri, au fost rănite.
Ancheta face peste 30 de recomandări autorităţilor, pentru a preveni alte atacuri similare. Cele mai importante idei: atacul din Oslo putea fi prevenit, dacă erau respectate cu stricteţe măsurile de securitate deja existente; o intervenţie mai rapidă a Poliţiei pe insulă era posibilă, iar atacatorul putea fi oprit mai repede. Experţii mai spun că nişte măsuri de securitate sporite adoptate de urgenţă