* Codruţ Pascu ("Roland Berger"): Autorităţile ar trebui să se concentreze pe câteva industrii strategice
Economia ţării noastre a cres-cut cu peste 420 miliarde lei în ultimul deceniu. De la un Produs Intern Brut (PIB) de 152 miliarde lei în anul 2002, am ajuns, anul trecut, la o dimensiune a economiei care a depăşit 578 miliarde lei. Ritmul de creştere a fost susţinut, accelerând aproape neîntrerupt până în anul 2008, pentru ca, anul următor, sub povara crizei financiare care a cuprins cea mai mare parte a lumii, economia să se contracteze cu aproape 13 miliarde lei. Ultimii doi ani au adus revenirea pe traiectoria de creştere, ţara noastră reuşind, în 2011, să depăşească aşteptările, cu un PIB în urcare cu 2,5%. Factorii care au contribuit cel mai mult la aceste rezultate au fost agricultura şi exporturile, care au avut, ambele, rezultate foarte bune, în condiţiile date.
Pentru acest an, perspectivele sunt mai puţin optimiste. Ţara se află în recesiune tehnică, după ce, în ultimul trimestru al anului trecut şi în primul trimestru al anului în curs, a înregistrat scăderi faţă de trimestrele precedente. Faţă de trimestrul întâi al lui 2011, economia a crescut cu 0,3%, în serie brută, respectiv cu 0,8%, în serie ajustată sezonier, în perioada ianuarie-martie 2012.
Organizaţiile financiare internaţionale şi-au redus estimările cu privire la ascensiunea PIB în acest an. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, în februarie, prognoza de creştere a ţării noastre, la 1,5-2%, după ce, la începutul anului, estima un avans al economiei de 1,8-2,3%. Prognoza de primăvară a Comisiei Europene (CE) a fost de 1,4-1,5%, însă este posibil ca această valoare să sufere corecţii, ne declara, în luna iunie, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu. Banca Mondială şi-a redus, la rândul său, estimările, de la 1,5%, în ianuare, la 1,2%, în