Laptele matern este, incontestabil, alimentul ideal în primele luni de viaţă a copilului. Acesta conţine în cantităţi ideale toate substanţele necesare dezvoltării celui mic.
Alimentaţia copilului în primii trei ani îi influenţează sănătatea pentru toată viaţa. Medicii susţin unanim că un copil sănătos trebuie alăptat în primele şase luni de viaţă exclusiv la sân, deoarece laptele matern este singura hrană adaptată integral nevoilor unui prunc. După această vârstă, mamele trebuie să diversifice treptat alimentaţia bebeluşilor, dar să continue, în paralel, alăptarea.
„Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Aşadar, copiii alăptaţi exclusiv la sân au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu", spune dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.
Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar din păcate, nu sunt cunoscute de românce. Un studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, a arătat că doar jumătate din mamele din ţara noastră au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii, despre alăptare, cele mai puţine mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârsta între 15-19 ani şi femeile din mediul rural.
Doar 1 din 10 copii din România este alăptat la sân
În aceste condiţii, rata de alăptare exclusivă din ţara noastră este de 12,6%, una dintre cele mai mici din Europa. Dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în următoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a şasea a copilului la un procent de 3,4%, un procent foarte mic.
„Experienţele nutriţionale din prima copilărie au efecte pe termen lung asupra sănătăţii adultului. Ex