Guvernul SUA estimează că anul acesta recolta de porumb va fi cu aproape 13% mai redusă din cauza celei mai grave secete din ultimele decenii, în timp ce în Ungaria fermierii se plâng că temperaturile ridicate au compromis 40% din recoltă, iar în Ucraina producţia de grâu va scădea probabil cu o treime.
Departamentul american al agriculturii şi-a redus cu 17% estimarea privind recolta de porumb de anul acesta, la 273 milioane tone, cu 12,7% mai puţin decât anul trecut. Proiecţia anterioară data din luna iunie, când americanii au redus cifrele de producţie cu alte 12%.
Rapoartele lunare ale departamentului sunt urmărite cu atenţie la nivel mondial atât de traderii de cereale, cât şi de producători agricoli, datele de producţie ale oficialilor americani influenţând direct pieţele internaţionale de mărfuri agricole.
Producţia medie la hectar pentru recolta americană de porumb s-a redus cu 22,6 buşeli (unitate de măsură a volumului echivalent a 36 de litri - n.red.) la 123,4 buşeli/acru ca urmare a secetei şi a temperaturilori ridicate. Potrivit acestor estimări, producţia medie la hectar pentru porumb va fi în acest an agricol cea mai slabă începând cu sezonul agricol 1995/1996. Producţia totală de porumb este estimată a fi cea mai slabă începând cu sezonul agricol 2006/2007", notează oficialii americani.
Datele arată că nu numai SUA vor avea o producţie mai mică de porumb. Estimările privind producţia mondială au fost, de asemenea, reduse luna aceasta.
Astfel, recolta mondială de porumb ar urma să scadă în acest an la 849 milioane tone, proiecţia fiind cu 6% mai mică faţă de luna iulie. În 2011, producţia mondială de porumb s-a situat la 876 milioane tone.
Clubul celor înfrânţi
Pe lângă Statele Unite, în "clubul" celor care pierd lupta cu seceta se numără şi alte mari pieţe agricole precum Ucraina, Canada sau pro