Leul a castigat usor teren in fata monedei unice dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma acordata bancilor comerciale prin operatiuni repo, la 5 miliarde lei. BNR a cotat un euro la 4.5307 lei, fata de cotatia de vineri- 4.5396 lei/euro. BNR repeta astfel exercitiul de "optimizare" a lichiditatii demarat saptamana trecuta. In medie, sumele solicitate de banci la operatiunile repo sunt de 12-15 miliarde de lei. Pe termen mediu si lung, deprecierea leului pare inevitabile in actualele conditii economice.
Vezi aici online cursul euro/leu pe platforma Bloomberg
Saptamana trecuta, BNR tintea insa nu cursul, cat descurajarea unor atacuri speculative pe leu, limitandu-le catorva fonduri de risc lichiditatile cu care acestea se obisnuisera. Limitarea plafonului operatiunilor repo si-a facut efectul, chiar daca pe termen lung deprecierea leului va fi cu greu limitata.
Un articol aparut in Financial Times (necesita abonament - n.red.) confirma atacurile pe leu, notand ca moneda locala a fost tinta unor atacuri speculative in ultimele saptamani, chiar daca nu de amploarea celor din 2008.
Practic, fondurile in cauza investeau in titluri de stat romanesti si jucau pe valuta, mizand pe deprecierea leului. O parte din titlurile de stat au fost vandute in al doilea trimestru din acest an, urmand ca operatiunea sa fie reluata. Drept este ca vanzarea de titluri a avut loc inaintea actualei crize politice, fara sa aiba nicio legatura cu Ponta, Antonescu sau Basescu.
"Dealerii spun ca leul romanesc s-a confruntat cu atacuri speculative din partea unor fonduri de risc in ultimele saptamani, contribuind la deprecierea acestuia, in timp ce alte monede din regiune se apreciau", noteaza FT.
Fondurile speculative au fost extrem de surprinse de mutarea Bancii Centrale, in ur