După maşini şi case parohiale de lux, feţele bisericeşti îşi pot cumpăra veşminte preoţeşti pe măsură. Făbricuţa în care se realizează îmbrăcămintea de lux brodată cu fire de aur a luat fiinţă într-o mănăstire de maici din comuna timişeană Fârdea, iar vânzarea se face pe internet, astfel că există clienţi din întreaga ţară! După maşini şi case parohiale de lux, feţele bisericeşti îşi pot cumpăra veşminte preoţeşti pe măsură. Făbricuţa în care se realizează îmbrăcămintea de lux brodată cu fire de aur a luat fiinţă într-o mănăstire de maici din comuna timişeană Fârdea, iar vânzarea se face pe internet, astfel că există clienţi din întreaga ţară!
Afacerile Bisericii Ortodoxe Române nu mai sunt de mult o necunoscută pentru publicul larg. Fiind scutite de taxe, ideile comerciale ale preoţilor şi, în acest caz, ale călugărilor devin adevărate fabrici de profit. Acesta este şi cazul Mănăstirii Fârdea, unde vieţuiesc 15 măicuţe - cele mai multe venite din zona Moldovei - şi părintele ieroschimonah Moise. Potrivit maicilor, ideea înfiinţării unei afaceri care să dezvolte mănăstirea a fost a părintelui, care se ocupă şi de site-ul prin intermediul căruia se face comerţ, denumit inspirat orthodoxmall. eu. În oferta de veşminte se găsesc şi produse care sunt caracterizate ca fiind “de lux”. Acestea sunt lucrate în atelierul mănăstirii de cinci dintre maici, cu materiale cumpărate din afara ţării.
Veşminte de peste 1.000 €
“Toate veşmintele care au preţ de la 1.000 de lei în sus sunt doar din materiale importate. Se lucrează cu Germania, cu Grecia, nici aţa cu care se coase la maşină nu este autohtonă. Calitatea este mult mai bună. În general, tot ce se brodează este cu fir de aur”, a explicat maica Maria Rasofora de la Mănăstirea Fârdea. Îmbrăcămintea este cumpărată atât de slujitori ai Domnului din România, cât şi din Italia, Franţa, Germania sau chiar din Statel