Astăzi, staţiunea Mamaia a împlinit 106 ani de existenţă oficială. Mai exact, la 13 august 1906 oficialităţile vremii inaugurau, cu mare pompă şi cheltuială, „Băile Mamaia".
De atunci, turismul de litoral avea să cunoască o dezvoltare extraordinară, iar Mamaia să devină „perla litoralului românesc".
„Datorăm acest fapt nimeni altuia decât primarului Ion Bănescu, cel care a conştientizat că frumuseţile acestor locuri, o dată puse în valoare, pot aduce beneficii nu numai Constanţei, ci şi întregii ţări", ne-a declarat şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale din Constanţa, dr. Virgil Coman. Acesta ne-a mărturisit că lucrările de construcţie la acest edificiu (băile) s-au ridicat la suma de 105.380,13 lei, recepţia şi încheierea procesului-verbal de predare-primire dintre primărie şi antreprenoare realizându-se la 1 iulie 1906.
De altfel, băile de la Mamaia erau frecventate, dar o dată cu inaugurarea lor oficială, vestea despre staţiune şi binefacerile ei s-a răspândit în toate colţurile.
Banchet inaugural cu fast şi personalităţi
Inaugurarea oficială a Băilor de la Mamaia a fost fixată de autorităţile locale, iniţial, pentru 20 iulie 1906, în cadrul programului urmând a se pune şi piatra de temelie pentru trei noi edificii: localul Şcolii de băieţi şi fete nr. 2, Biserica Adormirea Maicii Domnului I şi Cazinoul Comunal Regele Carol I.
„Festivităţile au fost amânate pentru data de 6 august, dar nici această dată nu a fost respectată, în final ele fiind organizate pe 13 august", ne-a mai spus Virgil Coman. La inaugurarea „Băilor Mamaia", primăria Constanţa a cheltuit 7.826,10 lei din care 800 de lei au reprezentat, conform borderoului întocmit de contabilul primăriei, „Onorariul acordat P.S.S. Episcop al Dunării de Jos şi al clerului care a oficiat serviciile divine la aceste serbări". La banchetul oferit în cinstea ace