Majoritatea indicatorilor economici de la jumatatea lui 2012 ne-au surprins, dar, din pacate, intr-un sens negativ. Astfel, ramane de vazut daca, anul viitor, Romania va reusi sa isi indeplineasca tintele propuse.
Guvernul a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetara. Insa acelasi lucru se poate intampla si cu cea pentru 2013, de 3,1%, care este mult prea ambitioasa, potrivit analistilor chestionati de Ziare.com.
Guvernul reduce prognoza de crestere economica, pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB
"Cifra este optimista, avand in vedere criza din plan european si de aceea cred ca va fi necesar sa fie revizuita, undeva prin toamna", a mentionat Aurelian Dochia.
Situatia delicata din zona euro poate transmite tensiuni pe piata valutara, dar si o diminuare a pietelor noastre de export.
"De asemenea, va fi o provocare atingerea tintei de deficit. Prudenta in cheltuielile publice este recomandata, ca si o coerenta a mesajului politic intern si extern", ne-a explicat Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers.
Romania va incearca sa aiba un deficit aproape de 0%, anul viitor.
ING considera ca tara noastra va avea o crestere economica de 2,5%, la fel ca expertii FMI.
"Mentiunea noastra este ca riscurile de ajustare in jos sunt semnificative. Principalele amenintari ar veni din mediul extern si incertitudinile din mediul politic, acestea din urma fiind cel mai mare risc", a aratat Vlad Muscalu, economist senior al ING.
Ce trebuie sa invatam din greselile anului 2012
Una dintre marile probleme este seceta, care a compromis deja o mare parte din recolta. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat cateva masuri menite sa-i ajute pe fermieri, printre care se numara un aju