Credincioşii din Oltenia sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii Polovragi de praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, 15 august. La Polovragi, cei dornici de aventură pot vizita și peștera din localitate, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Gorj.
Sărbătoarea de prăznuire va fi precedată de slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, care va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Resfinţirea este prilejuită de finalizarea lucrărilor de restaurare şi consolidare a bisericii mănăstirii, care au început în anul 2004. Slujbele religioase dedicate evenimentului vor debuta marţi seară, începând cu orele 19,00, când va fi oficiată slujba Vecerniei, unită cu Privegherea, după care se va cânta Prohodul Maicii Domnului. Miercuri, în ziua praznicului, se va săvârşi Acatistul Maicii Domnului, rânduiala de resfinţire a sfântului locaş de închinare şi slujba Sfintei Liturghii arhiereşti. La final, cei prezenţi sunt invitaţi să participe la tradiţionala agapă frăţească.
Mănăstirea de la poalele munților
Mănăstirea Polovragi este situată la nord-est de Târgu Jiu, la poalele muntelui Piatra Polovragilor, fiind ridicată în anul jurul anului 1505. Până în secolul XX, aşezământul Polovragi a fost mănăstire de călugări. Odată cu instalarea regimului comunist, în urma Decretului care urmărea desfiinţarea tuturor mănăstirilor, călugării de aici au fost evacuaţi, iar mănăstirea, închisă. Sfântul locaş monahal şi-a reînceput activitatea, ca obşte de maici, la începutul anilor 1950, în timpul Mitropolitului Firmilian al Olteniei. În prezent, mănăstirea numără 32 de maici.
Moartea cu coasa, atracţia Peşterii Polovragi
Peştera este spectaculoasă, electrificată, vizitatorii parcurgând 800 de metri din cei 10 km lungime ai locului. Primul sector al ga