Absolvenţii de Litere, Drept sau Economie ajung să se angajeze pe posturi cu mult sub nivelul lor de pregătire. Cei din provincie îşi fac bagajele şi fug la Bucureşti, unde speră că sunt mai multe oportunităţi
După ce-şi iau licenţa, absolvenţii de facultate încep să bată la porţile angajatorilor, cu CV-ul în braţe. După îndelungate căutări, drumul multora dintre ei se încheie la Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, unde îşi depun dosarul pentru şomaj. Primesc 250 de lei lunar, şase luni.
Mihaela a terminat Dreptul, anul acesta, la Iaşi. După ce a terminat cu licenţa, a început să trimită CV-uri, întâi la firmele în domeniu, cabinete notariale, cabinetele avocaţilor. Văzând că nimeni nu o sună, a coborât standardele."Am aplicat peste tot unde am văzut că e nevoie de un post de secretară. M-am simţit atât de umilită când patronul unei agenţii imobiliare mi-a spus că nu sunt pregătită pentru postul de secretară, încât am ieşit de acolo aproape plângand", povesteşte Mihaela.
Majoritatea angajatorilor cer experienţă, aşa că cercul vicios începe imediat cum absolvenţii acceptă posturi sub nivelul lor. "Am muncit patru ani în facultate ca să iau note mari. Îmi imaginam că o să fie mai uşor să îmi găsesc ceva de muncă, dar acum, în Iaşi, îmi este aproape imposibil. Nici măcar nu mai vreau un post care să fie compatibil cu pregătirea mea. Orice, numai să îmi pot pune ceva în CV", spune Mihaela.
Din disperare, tânăra a decis că nu mai e de stat în Iaşi, aşa că se va muta în Capitală.
Masterul începe să conteze la angajare
Nici absolvenţii facultăţii de Litere nu sunt mai fericiţi. Mirela a terminat specializarea Română-Engleză, a luat licenţa cu 10 şi s-a înscris la Master. A vrut însă să îşi găsească şi un job pentru a se putea întreţine în timpul celor doi ani de studii care urmează. Uşor de zis, greu de făcut.
După ce a aplicat la m