Reprezentantul celei mai mari companii de stat vrea să recalibreze piaţa energiei Remus Borza, adminsitrator juduciar Hidroelectrica
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a explicat, întrun interviu acordat EVZ, care sunt motivele reale din cauza cărora compania a ajuns în insolvenţă.
Evenimentul zilei: Nu se putea fără insolvenţă la Hidroelectrica? De ce a fost nevoie de intrarea în insolvenţă a celei mai mari societăţi de stat?
Remus Borza: Insolvenţa era iminentă şi insurmontabilă, numai că starea de insolvenţă a fost mascată – Hidroelectrica era practic în stare de insolvenţă încă din 2011, dar toţi se făceau că plouă. Şi n-a plouat. Compania a raportat, pe 2011, un profit infim, de 1,4 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 714 milioane de euro. Trebuie să se ştie însă că s-a omis înregistrarea unor cheltuieli cu amortismente şi provizioane care ar fi denaturat indicatorii financiari.
De când înregistra Hidroelectrica pierderi?
În 2011 era deja pe pierdere. În al doilea rând, la finele anului trecut, când s-a proiectat bugetul pentru 2012, era activă clauza de forţă majoră şi erau cunoscute şi prognozele de secetă pentru 2012, era de aşteptat ca veniturile pe 2012 să fie mai mici decât cele previzionate.
Prin urmare, ca efect al secetei, faţă de veniturile bugetate de 3 miliarde de lei, a rezultat o scădere cu 800 de milioane, adică 26,5% mai puţin. Realitatea ne confirmă: anul acesta este prima dată în existenţa sa când Hidroelectrica iese pe pierdere în primul semestru.
Ce s-a întâmplat la Hidroelectrica în aceste două luni, de când sunteţi administrator judiciar? Ce progrese s-au făcut?
În primul rând, am început să stopăm pierderile. Am reziliat contractele cu şase dintre cei zece "băieţi deştepţi": EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT Romania şi Energy Holdi