La nivel national, piata imobiliara a inregistrat anul acesta cea mai mare scadere a investitiilor, din 2005. La Iasi, cumparatorii din alte judete si cei veniti din strainatate asigura un flux al tranzactiilor imobiliare suficient pentru ca agentiile sa ramana pe linia de plutire.
Jale in tara Investitiile in proprietati de birouri, retail sau industriale au scazut. Potrivit datelor oficiale, Romania a inregistrat in primul semestru al acestui an cel mai scazut volum de investitii imobiliare din primul semestru al anului 2005 si pana in prezent. Rezultatele slabe sunt puse in principal pe seama lipsei finantarii si a problemelor din zona euro, insa riscul de tara este un alt element care indeparteaza investitorii de Romania.
Rezonabil la Iasi Brokerul Paul Tehutu, de la agentia TNT Imobiliare, sustine ca piata imobiliara din Iasi are un parcurs relativ constant de la redresarea din 2010. ”In ultimii doi ani si jumatate s-a observat ca in perioada de primavara-vara domeniul imobiliar devine activ pe credite si cash cu trimitere la tranzactiile cu terenuri. Toamna apar cumparatori din judetele invecinate, pentru copiii lor care vin la facultate, plus cei care se intorc din strainatate si cumpara proprietati. In perioada iernii avem solicitari de la iesenii nostri, pentru vanzari - cumparari de apartamente”.
Preturile s-au stabilizat Multi critici ai pietei imobiliare au cantat, in ultimii ani, prohodul agentiilor imobiliare, insa afacerile merg. Ce-i drept, la un volum mai mic decat in perioada de boom. Brokerul Tehutu spune ca indiferent de situatie, criza sau razboi, piata imobiliara va functiona. ”In ultimii doi ani si jumatate, preturile au scazut cu 5-10% pe an, ceea ce arata ca vorbim de o piata stabila, o descrestere normala. In conditiile deprecierii leului, am putea vorbi chiar de o crestere a preturilor, deoarece majoritatea tranzactii