Jocurile Olimpice de la Londra s-au încheiat cu rezultate excelente pentru ţara gazdă şi cu un succes organizatoric care aparent a ridicat moralul populaţiei în Marea Britanie, greu încercate după două recesiuni în ultimii trei ani.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Guvernul a anunţat alocarea unor fonduri sporite pentru disciplinele olimpice în vederea viitoarelor jocuri de la Rio de Janeiro, din 2016.
Bilanțul sportivilor britanici la aceste Jocuri Olimpice a depășit chiar cele mai optimiste așteptări: 65 de medalii în total, dintre care 29 de aur, locul trei în clasamentul medaliilor, după Statele Unite și China, cel mai bun rezultat din anul 1908, când Jocurile Olimpice au avut loc la Londra.
Rezultatul neașteptat de bun al olimpicilor britanici a generat un val de patriotism: potrivit unui sondaj de opinie, 60% dintre cei chestionați au răspuns că din acest motiv se simt mândri că sunt britanici.
În presă, sportivi ca fondistul Mo Farah, heptatlonista Jessica Ennis, cicliștii Chris Hoy și Victoria Pendleton, călăreți, canotori, caiaciști, boxeri și alți medaliați cu aur au devenit eroi naționali.
Publicul britanic și-a sprijinit favoriții cu frenezie, nu doar pe stadion, în bazinul de natație, velodrom, lac de canotaj, etc., ci și în fața ecranelor uriașe instalate pe străzi comerciale sau în parcuri și mai ales acasă, în fața micilor ecrane.
Acest val de patriotism cu fluturat de drapele naționale nu a adus cu sine șovinism, dimpotrivă, spectatorii au aplaudat cu generozitate câștigătorii și în general concurenții din partea oricărei țări participante.
Premierul britanic David Cameron nu a ratat ocazia să spună că aceste Jocuri Olimpice au arătat de ce este capabilă Marea Britanie, care a organizat aceste jocuri cu un neașteptat, pentru mulți, succes. Finanţarea în vederea Jocurilor Olimpice continu