Daca cineva isi imagineaza ca SUA, Comisia Europeana, liderii europeni mor de grija persoanei numita Traian Basescu sau au o antipatie speciala fata de persoana numita Crin Antonescu ori Victor Ponta se inseala grav.
Dupa cum niciunul dintre cei care acuza dezinformarea liderilor europeni de catre tabara prezidentiala nu a reusit sa explice cum se face ca Monica Macovei este crezuta la Bruxelles in timp ce Victor Ponta este pus sa dea cu subsemnatul la Jose Manuel Barroso si nici asa nu este cu adevarat credibil.
Explicatia e pe cat de simpla, pe atat de greu de inteles la Bucuresti, in lumea noastra haotica. Si ea tine de respectul pentru fundamentul, pentru coloana vertebrala a statului de drept: regula.
USL invoca in permanenta forta majoritatii ca esenta a democratiei. Partial are dreptate. Decizia majoritara este unul dintre elementele definitorii ale democratiei. Dar o majoritate care se comporta anarhic si dictatorial nu este cu nimic mai breaza decat o dictatura a unei minoritati. Tot dictatura se numeste.
Ca sa existe legal, in limitele constitutionale ale unui stat de drept, democratia are nevoie de un alt element fundamental. Are nevoie de reguli. Regula si respectul pentru ea face diferenta intre majoritatea discretionara, abuziva, anarhica si majoritatea legitima si constitutionala. De altfel, cine stie putina istorie, si dl. Antonescu, de exemplu, ar trebui sa stie, a aflat deja ca scopul infiintarii Curtilor Constitutionale exact acesta a fost: sa nu permita majoritatilor, oricat de puternice, oricat de zdrobitoare, sa iasa din limita regulii si sa devina dictaturi.
La referendumul din iulie am avut, intr-adevar, o majoritate impotriva lui Traian Basescu si presedintele suspendat ar trebui sa se gandeasca secunda de secunda la ea si la motivele pentru care majoritatea zdrobitoare in favoarea s