Dupa deprecierea leului, urmeaza valul doi al efectelor crizei de pe scena politica. Speriati de declaratiile privind "lovitura de stat" si perspectivele unui "razboi civil", investitorii au scos Romania de pe lista tarilor pe care le imprumuta. Iar cei care sunt inca dispusi sa o faca au ajuns sa ceara dobanzi prohibitive.
Daca mergeti la banca si vreti sa luati un imprumut, bancherul va intreaba din start ce garantii oferiti. In functie de salariu, vechimea la locul de munca si alte garantii (ipotecare in primul rand) va ofera o varianta de imprumut.
Daca nu oferiti garantii suficiente, s-ar putea sa nu primiti niciun ban. Sau daca vi se ofera un credit, acesta va fi la o dobanda foarte mare.
La fel este si in cazul tarilor. Cand au nevoie de bani, statele trebuie sa ofere garantii suficiente pentru a se imprumuta la costuri reduse. Pe vremea cand economia crestea, iar politicienii nu se acuzau reciproc de lovituri de stat, tradari etc, Romania se imprumuta destul de ieftin pentru o economie emergenta.
Conflictul interminabil dintre presedintele suspendat Traian Basescu, pe de o parte, si presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta, pe de alta parte, a adus insa in spatiul public si unele declaratii incendiare. "Ma astept la un razboi civil", a spus europarlamentarul Monica Macovei, potrivit Ziare.com.
Odata cu criza politica, prea putini mai sunt dispusi sa ne ofere imprumuturi la dobanzi reduse.
Cum de imprumuturile externe nici nu mai poate fi vorba in acest moment, statul s-a concentrat pe piata locala. Nici de aici insa nu mai vin bani ca in trecut.
La ultima licitatie desfasurata de Ministerul Finantelor Publice, statul a fost nevoit, joia trecuta, sa respinga toate ofertele de cumparare depuse de bancheri pentru obligatiunile cu maturitatea la doi ani, in valoa