Niciun sortiment de iaurt nu stimulează tranzitul şi imunitatea, cum nici margarina cu Omega-3 nu protejează semnificativ inima Sursa: SHUTTERSTOCK
Producătorii se folosesc de anumite trucuri de marketing pentru a vinde alimentele drept medicamente. De multe ori, reclamele nu sunt bazate pe dovezi ştiinţifice, aşa cum este cazul lactatelor care promit îmbunăţirea digestiei sau creşterea imunităţii.
Peşte gras în loc de margarină
MARGARINA BUNĂ PENTRU INIMĂ. Un sortiment de margarină de generaţie nouă s-a poziţionat pe piaţă drept un aliment care ajută consumatorii să îşi menţină inima sănătoasă. Acest efect s-ar datora exclusiv conţinutului de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6.
"Margarina cu Omega-3 a primit aprobare de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) pentru a fi comercializată drept bună pentru inimă. Însă nu vă gândiţi că are efectul unui medicament, produsele acestea aduc beneficii dacă sunt consumate pe termen lung şi în cantităţi moderate", subliniază expertul în alimentaţie Corina Zugravu.
Alţi medici susţin că margarina, indiferent de firma producătoare, nu e un produs sănătos, deşi conţine grăsimi esenţiale. Pe lângă acestea, are în compoziţie şi grăsimi greu de asimilat, din acest motiv fiind de preferat sursele naturale de acizi graşi: peşte gras, ulei de măsline extravirgin.
Şi cercetătorii olandezi de la Universitatea Wageningen au studiat această problemă şi spun că ar fi prea simplu ca margarina cu Omega-3 să protejeze inima. La cei 4.800 de participanţi (60-80 de ani) cu probleme cardiace, nu s-au constatat beneficii clare, după ce consumaseră acest tip de margarină timp de 40 de săptămâni.
PÂINEA CARE SCADE COLESTEROLUL. Un sortiment de pâine de pe piaţă se recomandă ca fiind singurul produs din România care conţine doza optimă zilnică de stanoli din plante, ingrediente cu efect în scăderea c