Gheata din zona arctica se topeste intr-un ritm mai alert decat se anticipa anterior, a avertizat un grup de cercetatori.
Cu ajutorul satelitilor Agentiei Spatiale Europene s-a descoperit ca, in ultimul an, s-au topit 900 de kilometrii cubi de gheata din aceasta regiune, scrie Daily Mail.
Prin urmare, fenomenul are loc cu 50% mai rapid decat se estimase anterior si, daca se mentine acest ritm, in doar 10 ani calota glaciara din zona arctica ar putea sa dispara complet.
Cauzele acestui dezastru sunt incalzirea globala si emisia de gaze cu efect de sera.
Daca scenariul de va adeveri, atunci nivelul oceanelor va creste cu 7 metri, un adevarat pericol pentru orasele de pe coasta.
In plus, disparitia calotei glaciare va produce o adevarata batalie pentru petrolul si fauna piscicola din regiune, potrivit sursei citate.
Cercetarile savantilor se bazeaza pe datele oferite de satelitul CryoSat-2 lansat in anul 2010, dar si de submarine, care au analizat grosimea stratului de gheata.
Acest ultimul studiu contrazice articolul publicat luna trecuta de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, care au sustinut ca gheata din Groenlanda este mai putin predispusa la topire decat se credea initial.
"Este prea devreme sa vorbim despre disparitia calotei glaciare", declarase Kurt Kjaer, cel care a condus acest studiu.
El a explicat ca exista perioade de topire accelerata a ghetii, dar acestea sunt urmate de perioade in care fenomenul este mult diminuat, chiar oprit.
Gheata din zona arctica se topeste intr-un ritm mai alert decat se anticipa anterior, a avertizat un grup de cercetatori.
Cu ajutorul satelitilor Agentiei Spatiale Europene s-a descoperit ca, in ultimul an, s-au topit 900 de kilometrii cubi de gheata din aceasta regiune, scrie Daily