Banca Naţională a României (BNR) a plafonat din nou suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, de această dată la 5 miliarde lei (1,1 miliarde euro), după ce săptămâna trecută a introdus primul prag începând cu luna noiembrie 2008, informează Mediafax.
Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală.
Banca centrală a acordat săptămâna trecută băncilor 6 miliarde lei (1,31 miliarde euro), în condiţiile în care ajungea la scadenţă un alt împrumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro). Cererea a fost de 15,1 miliarde lei, fiind influenţată pe de o parte de supralicitarea unor bănci ca în urma alocării pro-rata instituţiile să primească mai mulţi bani.
Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parţial săptămâna trecută de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.
Totodată, pe fondul vânzărilor indirecte de euro de către BNR, cursul leu/euro a scăzut cu 2,33%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august, la nivelul de 4,5396 lei/euro atins în şedinţa de vineri.
Astfel, leul a recuperat jumătate din deprecierea înregistrată de la începutul lunii iulie, când au început tensiunile politice.
Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
De regulă, banca centrală anunţa doar că are loc o licitaţie repo, iar băncile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează şi activele cu care garantează. Sumele sunt împrumutate pe termen de o săptămână.
Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil în luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le