Odinioară “demonizate” pentru că ar fi fost rele pentru inimă, ouăle şi-au recâştigat titlul de aliment sănătos în ultimii ani, pe măsură ce studiile au stabilit nu doar că sunt bune pentru muşchiul cardiac, ci şi pentru pierderea kilogramelor în plus.
Conțin mai mulți antioxidanți decât un măr
Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.
“Uzina de energie nutrițională”
Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi infertilitate. În plus, gălbenuşul de ou furnizează 13 substanţe nutritive esenţiale, printre care se numără vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc.
Ajută la scăderea în greutate
Totodată, ouăle conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani. Studiile arată că persoanele care mănâncă ouă la micul dejun consumă mai puține calorii în restul zilei, deoarece proteinele din ou oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Care este cantitatea maximă admisă de ouă care se poate consuma?
Specialiştii britanici susțin că, în prezent, oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în sânge.
Odinioară “demonizate” pentru că ar fi fo