Incapacitatea de plată a lovit în ultimii ani nu doar în proprietarii de terenuri cumpărate pe credit sau în dezvoltatorii imobiliari cu proiecte neadaptate la piaţă, ci şi în diverse afaceri din producţie, de la fabrici de lactate sau procesat carne la fabrici de mobilă sau cărămizi. Astfel, pentru câteva milioane sau zeci de milioane de euro, de la casele de insolvenţă pot fi cumpărate afaceri "second-hand" în aproape orice domeniu.
Hala de producţie din comuna Voluntari în care firma Standard Snacks producea chipsuri şi alte gustări sub acest brand este scoasă la vânzare la un preţ de aproape 1,6 milioane de euro plus TVA, după ce firma a intrat în insolvenţă în 2010.
Tot lângă Bucureşti, dar în zona sudică, fabrica grupului israelian care producea lactate sub brandul Tnuva este de asemenea scoasă la vânzare, dar la un preţ de opt ori mai mare: 12,3 milioane de euro. O fabrică de lactate mai ieftină este în judeţul Arad, unde unitatea de producţie a firmei Idabac are o valoare de vânzare de 1,6 milioane de euro. Revenind în Bucureşti, fabrica de mezeluri a companiei Medeus este un alt activ scos la vânzare prin firmele de insolvenţă, preţul solicitat ridicându-se la circa 8 mil. euro.
Acestea sunt doar o serie de exemple ale unor afaceri locale eşuate - răpuse de criză şi de incapacitatea de adaptare la noua situaţie economică - după mai bine de trei ani de instabilitate puternică, ce au urmat unei perioade de boom. Per total, lichidatorii şi băncile au active industriale scoase la vânzare de peste 100 de milioane de euro doar la o primă radiografiere a acestei pieţe.
Casa de Insolvenţă Transilvania, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de administrare şi lichidare judiciară, are în portofoliu spre vânzare 23 de active imobiliare cu preţuri de cel puţin un milion de euro fiecare şi a căror valoare cumulată se ridică la circa