Fondul Monetar International sustine ca Islanda este un exemplu pozitiv pentru tarile care au probleme financiare.
Angajamentul acestei tari fata de programul convenit cu FMI, decizia de a transfera pierderile catre cei care detin obligatiuni si nu catre contribuabili, precum si protejarea sistemului de asistenta sociala au fost masurile care au ajutat Islanda sa isi revina complet dupa colapsul din 2008, sustine reprezentantul FMI in aceasta tara, Daria V. Zakharova, potrivit Business Week.
"Islanda a reusit sa isi revina excelent dupa criza de amploare de la finele lui 2008. Este impresionant", a declarat Daria V. Zakharova.
La inceputul anului, FMI estima ca economia acestei tari va creste cu 2,4%, comparativ cu zona euro, care va avea o contractie de 0,3%.
In 2008, cand bancile islandeze s-au prabusit sub povara unor datorii de 10 ori mai mari decat economia islandeza, guvernul de la Reykjavik a decis sa se protejeze impotriva iesirilor de capital prin restrangerea miscarilor valutare.
Acest lucru a permis oficialilor sa respinga atacurile speculative si sa se concentreze pe sprijinirea gospodariilor si companiilor.
De asemenea, deprecierea cu 80% a coroanei islandeze fata de euro, in 2008, a permis transformarea deficitului comercial intr-un surplus, pana la finele aceluiasi an. Rata somajului, care intre 2007 si 2010 a crescut de noua ori, a revenit la 4,8% in luna iunie la varful de 9,3% in urma cu doi ani.
Fondul Monetar International sustine ca Islanda este un exemplu pozitiv pentru tarile care au probleme financiare.
Angajamentul acestei tari fata de programul convenit cu FMI, decizia de a transfera pierderile catre cei care detin obligatiuni si nu catre contribuabili, precum si protejarea sistemului de asistenta sociala au fost masurile care au ajutat Isla