Ante-scriptum. Descinzând la Bucureşti neinformat şi cu idei preconcepute ("acţiunile Guvernului, care pun în primejdie echilibrul puterilor în stat" ?!?), asistentul doamnei Clinton a făcut o primă vizită nu autorităţilor legitime ale statului român, ci suspendatului Traian Băsescu. Care l-a întâmpinat jelindu-se nu la luxoasa reşedinţă Vila Lac 3 (eventual la Vila Dante), ci în garajul din apropierea tarabelor din piaţa Galaţi, să afle mapamondul ce oropsit e de către actuala putere care , invocând un mizilic de 7,4 milioane de voturi, îl vrea demis.
Ministrul de finanţe, Florin Georgescu, a apreciat drept un succes negocierile cu Misiunea FMI-BM-CE, condusă de succesorul controversatului Jeffrey Franks, olandezul Erik de Vrijer. Cu profesionalism şi coloană vertebrală, s-a obţinut continuarea politicii de refacere a salariilor amputate de cuplul Băsescu-Boc, restituirea sumelor abuziv reţinute pensionarilor, ca şi amânarea deciziei privind aberantul proiect privind coplata pentru consultaţii şi alte servicii medicale, imposibil de suportat de populaţia sărăcită. Efecte economice pozitive va avea şi plata TVA după încasarea facturilor, nu înainte.
În schimb, Erik de Vrijer, un demn urmaş al lui Franks, a refuzat să accepte alte măsuri esenţiale, preconizate de Cabinetul Ponta şi menite să stimuleze dinamismul economic, să reducă evaziunea fiscală sau, deosebit de important, să uşureze povara preţurilor ce apasă tot mai mult cumpărătorii, siliţi ca, având cele mai mici venituri din UE, să plătească cel mai mult pentru hrană, pentru supravieţuire. Mai cu seamă în această perioadă, când seceta catastrofală va arunca în aer preţurile la alimente, FMI are o atitudine nu doar nesimţită, ci de-a dreptul inadmisibilă, repetând reţeta cu care i-a înfometat pe argentinieni şi i-a împins la revolte de stradă. Refuzul legat îndeosebi de intenţia clar exprimată