Un explorator britanic se pregăteşte de plecare pentru a explora o insulă deşertică din Pacific, unde piraţi din secolul al XIX-lea au ascuns comori de câteva sute de milioane de euro în aur, argint şi bijuterii. Printre care „Tezaurul din Lima", comoara pierdută, înconjurată de legende.
După un sfert de secol, pentru prima oară un grup de exploratori internaţio-nali, conduşi de inginerul britanic Shaun Whitehead, va debarca pe Insula Cocos, teritoriu ce aparţine statului Costa Rica şi declarat patrimoniu al Umanităţii de către UNESCO în 1997. Shaun Whitehead, în fruntea expediţiei arheologice, doreşte explorarea insulei unde se crede că a fost ascuns Tezaurul din Lima, în valoare de câteva sute de milioane de euro. Devenit cunoscut după ce a condus un proiect de explorare a galeriilor ascunse din piramida Keops din Giseh, Whitehead a precizat cum a determinat punctele de interes pentru expediţie: „Având în vedere mărimea tezaurului, este clar că era prea greu să fie transportat departe de linia de coastă. Mai multe descrieri istorice se referă la folosirea grotelor. Putem înlătura locurile care au fost deja cercetate de alţii, cum este cazul plajelor.
Da, tezaurul se află pe insulă, se află într-o grotă naturală care, în timp, a fost mascată de una dintre numeroasele alunecări de tren ce survin pe insulă. Nu se pune problema să urmăm o pistă trasată până la un mare X marcat în mijlocul unei hărţi. Încercăm să folosim logica pentru a estima probabilitatea". El a insistat că nu este vorba doar despre o vânătoare de comori pentru că în acest caz nu ar fi obţinut niciodată autorizaţia de a merge pe insulă. „Este o misiune ştiinţifică, având componente arheologice, geologice şi legate de biodiversitate." Din echipă fac parte 15 oameni, inclusiv cercetători de la Universitatea din Costa Rica şi de la Institutul Senckenberg (organizaţie cu baza în Germania