Poziţia tot mai nuanţată a cancelarul german Angela Merkel faţă de planul preşedintelui BCE Mario Draghi pentru salvarea Spaniei şi Italiei reprezintă o dezamăgire pentru investitorii care au cumpărat masiv obligaţiuni guvernamentale germane, împingând dobânzile pe minus, informează Mediafax.
"Germania nu are cum să scape neafectată. Spania nu va putea supravieţui fără ajutor extern. Bailout-ul (acordul de salvare - n.r.) va împovăra Germania", comentează pentru Bloomberg Stuart Thomson, manager la fondul scoţian Ignis Asset Management, care administrează active d 109 miliarde de dolari şi a vândut obligaţiuni germane în luna iulie, când costurile de finanţare ale Spaniei atingeau maxime record.
Investitorii convinşi de politica fiscală serioasă a cancelarului Merkel sunt dezamăgiţi de atitudinea liderului german faţă de planul propus recent de Mario Draghi, potrivit unei analize Bloomberg.
În căutarea unui activ sigur în care să-şi plaseze banii, investitorii au acceptat dobânzi extrem de scăzute, în unele cazuri negative, pentru împrumuturile către guvernul german, încrezători că Executivul condus de Merkel nu va creşte gradul de îndatorare al Germaniei pentru a extinde programele de salvare acordate statelor din zona euro.
"Riscul ca Germania să emită noi datorii pentru a finanţa bailout-urile este real. Sun sceptic în privinţa investiţiilor în titluri cu dobândă zero. Nu sunt convins că actualele randamente sunt justificate", a declarat Johannes Jooste, strateg la Merill Lynch Wealth Management, în Londra, bancă cu active de 1.800 miliarde de dolari la nivel global, care şi-a redus de asemenea portofoliul de active germane.
Temerile că Germania va plăti scump pentru salvarea statelor din sudul zonei euro determină fondurile de investiţii să se poziţioneze împotriva Germaniei pe pieţe. Costurile suplimentare necesare pentru salv