Potrivit multor măsurători, seceta care s-a înregistrat în SUA vara aceasta intră în cartea recordurilor. Dar la fel a fost şi seceta înregistrată anul trecut în statele din centrul şi sudul SUA. Secetele anuale larg răspândite, cândva calamităţi care loveau rareori, au devenit mai frecvente şi vor reprezenta "noua normalitate".
Până de curând, mulţi cercetători vorbeau despre schimbarea climatică mai ales ca despre o "ameninţare", un lucru rezervat viitorului. Dar devine tot mai limpede că trăim deja într-o perioadă a schimbării climatice induse de oameni, cu o frecvenţă tot mai mare a extremelor meteo şi climatice, precum valuri de căldură, secete, inundaţii şi incendii.
Tendinţele viitoare pentru precipitaţii, bazate pe proiecţiile modelului climatic pentru apropiata revizuire a Panelului Interguvernamental pentru Schimbarea Climatică, arată că secete de această amploare şi severitate se vor produce în mod obişnuit până la sfârşitul secolului, dacă emisiile de carbon produse de activitatea umană nu vor fi reduse drastic. (...)
Înspăimântător este faptul că aceste fenomene extreme ar putea deveni noua normalitate: modelele climatice indică o încălzire a planetei, în mare măsură din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. La rândul ei, încălzirea planetei ar urma să creeze condiţii mai uscate în vestul Americii de Nord, din cauza modelelor curenţilor şi presiunii atmosferice la nivel global.
De fapt, oamenii de ştiinţă constată indicii ale corelaţiei dintre încălzire şi secetă în vestul Americii de Nord prin analizarea tendinţelor din ultimii 100 de ani.
Dovezile suegrează că secetele mai frecvente şi precipitaţiile scăzute înregistrate în Occident în secolul XX sunt asociate cu temperaturile crescute din Emisfera Nordică.
Aceste proiecţii ale modelului climatic sugerează că ceea ce noi considerăm astăzi a fi un episod de se